Välkommen till Mångfald på slättens webbinarium om att gynna blombesökande insekter med alternativa skördestrategier i vallen den 26 april 2024.

Klöverrika vallar har stor potential att erbjuda stora mängder pollen och nektar till blombesökande insekter som humlor och andra vilda bin, om de tillåts blomma. I tre‑ och fyraskörde­system är intervallet mellan skördarna så kort att de inte hinner blomma innan det är dags för nästa skörd. Inom Green Valleys, utförs experiment med nya användnings­områden för vallgrödor. Som en del av projektet utför biologer experiment med alternativa skörde­strategier i klöver­rika vallar för att skapa pollen‑ och natur­resurser åt vildbin och andra blom­besökande insekter.

Mångfald på slätten logo | Green Valleys

På det här webbinariet hör vi Olle Kvarnbäck från Calluna berätta om de inventeringar av blom­besökande insekter som han har gjort i vallar med anpassade skörde­intervall. Efter Olles presentation får vi höra experter kommentera vilka konsekvenser ett längre vallskörde­intervall får för kvaliteten som vallfoder såväl som substrat för biogas.

Webbinariet inleds med en presentation av projektet Green Valleys av Agnes Falkenberg Brolin vid Agroväst.

Information och anmälan

Webbinariet är kostnadsfritt och vänder sig i första hand till rådgivare. Intresserade lantbrukare är också välkomna att delta.

Datum: 26 april (sista anmälningsdag 24 april)

Tid: klockan 13‑14, frågestund till klockan 14.30

Plats: digitalt via Zoom

Arrangör: Jordbruksverket

Anmälan

Senast dagen innan kommer du att få en inbjudan till webbinariet via mejl.
I mejlet finns också instruktioner för hur du skall göra för att ansluta till mötet.

Välkommen!