Nu har vi kommit halvvägs i projektet och detta fysiska partnermöte tog oss till Steinkjer som ligger ca 12 mil norr om Trondheim i Norge. Partnermedlemmar från både Sverige och Danmark samlades under två dagar för att nätverka och diskutera projektet under trevliga förhållanden.
Vi er nu halvvejs i projektet, og dette fysiske partnermøde bragte os til Steinkjer, som ligger ca. 121 km nord for Trondheim i Norge. Partnermedlemmer fra både Sverige og Danmark var samlet i to dage for at netværke og diskutere projektet i inspirerende omgivelser.
“-Det har varit två intensiva, intressanta och framför allt trevliga dagar i Steinkjer med omnejd. Det är alltid värdefullt att träffas i projektgruppen dels för att kunna träffas och planera arbetet framåt, men också för att få nya insikter och kunskaper. Jag vill sända ett stort tack till NIBIO för värdskapet dessa dagar”, säjer projektledaren Agnes Falkenberg Brolin – Agroväst
“Det har været to intense, interessante og frem for alt hyggelige dage i Steinkjer og omegn. Det er altid værdifuldt at mødes i projektgruppen, dels for at mødes og planlægge det videre arbejde, men også for at få ny indsigt og viden. Jeg vil gerne sende en stor tak til NIBIO for at være vært for disse dage”, siger projektlederen Agnes Falkenberg Brolin – Agroväst
Dag 1 Partnermöte
Första startades med en genomgång där ansvariga de olika arbetspaketen redogjorde för status och vad som är på gång framåt i projektet.
Valet av plats för partenermöte är att det i närheten av Steinkjer finns ett antal intressanta organisationer och företag att besöka för att utbyta erfarenheter och tankar för våra länders gränser.
Första studiebesöket var NIBIOs nya försöksanläggning för grön bioraffinering och proteinframställning i Tuv. Vi fick en presentation av verksamheten och en rundtur på anläggningen som även kommer att användas i utbildningssyfte för studenter, lantbrukare, näringslivet med flera. Senare under dagen hölls även en officiell invigning av bioraffinaderiet.
Vi åkte vidare till Tjuin och SalMar som är den näst största anläggningen för uppfödning av smolt. Vi fick en rundtur i deras nybyggda anläggning där vi fick veta mer om uppfödning av lax och smoltifiering (förändring från att laxen lever i sötvatten till saltvatten). Dagen avslutas med grupparbete i de olika arbetspaketsområdena och gemensam middag på kvällen.
Dag 1 – Partnermøde
Den første dag startede med en briefing, hvor de ansvarlige for de forskellige arbejdspakker rapporterede om status, og hvad der foregår i projektet.
Partnermødets placering skyldes, at der i nærheden af Steinkjer er en række interessante organisationer og virksomheder, som man kan besøge for at udveksle erfaringer og ideer til vores landegrænser.
Det første studiebesøg gik til NIBIO’s nye forsøgsanlæg for grøn bioraffinering og proteinproduktion i Tuv. Vi fik en præsentation af aktiviteterne og en rundvisning på anlægget, som også vil blive brugt til uddannelsesformål for studerende, landmænd, industrien og andre. Senere på dagen var der også en officiel indvielse af bioraffinaderiet.
Vi rejste videre til Tjuin og SalMar, det næststørste smoltopdrætsanlæg. Vi fik en rundvisning på deres nybyggede anlæg, hvor vi lærte mere om lakseopdræt og smoltifikation (ændringen fra laks, der lever i ferskvand, til saltvand). Dagen slutter med gruppearbejde i de forskellige arbejdspakkeområder og fælles middag om aftenen.
Dag 2 Partnermöte
Denna dag arrangerade NIBIO ett heldagsseminarie om ”Sustainable feed – green biorefinery in the Nordic Countries” i Steinkjer.
Dagens föreläsare var representanter från samtliga nordiska länder och vi fick en sammanhängande bild av forskningsresultat och de utmaningar inför framtiden som vi har inom grön bioraffinering och framställning av grönt protein, där målet är att bli mer självförsörjande och minska importen av soja. Mötet avslutades med en paneldiskussion mellan föredragshållarna och deltagarna.
Dag 2 Partnermøde
Denne dag arrangerede NIBIO et heldagsseminar om »Bæredygtigt foder – grønt bioraffinaderi i de nordiske lande« i Steinkjer.
Dagens talere var repræsentanter fra alle nordiske lande, og vi fik et sammenhængende billede af forskningsresultater og de fremtidige udfordringer, vi har inden for grøn bioraffinering og produktion af grønt protein, hvor målet er at blive mere selvforsynende og reducere importen af soja. Mødet sluttede med en paneldiskussion mellem oplægsholderne og deltagerne.