Det Grønne Guld: Podcast undersøger potentialet ved grøn bioraffinering
Ny podcast skal gøre landmænd klogere på mulighederne for at producere og tjene penge på græs. Græs kan blive en af fremtidens løsninger til at reducere klimaaftrykket, og podcasten er en nuanceret introduktion til grøn biorraffinering og produktionsformens fordele og udfordringer grøn bioraffinering.
I en ny podcastserie møder du en række centrale aktører, der deler deres perspektiver på, hvordan græs kan blive en katalysator for grøn omstilling. De ser grøn bioraffinering som en mulighed for at forme fremtidens landbrug og bioøkonomi. Men hænger det sammen økonomisk for den enkelte landmand, og hvor stor er markedet? Det er blot nogle af flere spørgsmål ”Det grønne Guld?” forsøger at besvare.
Med den grønne omstilling bliver der nemlig brug for, for dansk landbrug bliver omlagt. Med politiske ambitioner om at reducere klimaaftrykket er der et stigende pres for at omlægge en større del af den dyrkede jord i Danmark. Men i denne brydningstid opstår også nye muligheder – og en af de lovende er grøn bioraffinering.
Grøn bioraffinering, der er udviklet gennem forskning på Center for Cirkulær Bioøkonomi (CBIO), omdanner forskellige græsarter, kløver og lucerne til grønt protein og andre værdifulde produkter. Denne teknologi, skabt i tæt samarbejde med erhvervet, kan formentlig på sigt erstatte importeret sojaprotein til dyrefoder. Men potentialet rækker langt ud over dette, og forskningen er kun lige begyndt at opdage de mange anvendelser, som græs kan have i fremtidens bioøkonomi.
Flere landmænd over hele landet afprøver teknologien i praksis, og nogle er allerede i gang med at etablere raffineringsanlæg. Hos landbrugsorganisationen Fjordland ser man græs som en interessant mulighed for landbruget, og Landbrugsstyrelsen har introduceret støtteordninger til oprettelsen af nye raffineringsfaciliteter. Denne teknologi kan ikke blot hjælpe med at opfylde de politiske mål om omlægning af landbrugsjorden, men også skabe nye markeder og produkter, som kan drive den grønne omstilling i fremtiden.
Podcast productions
Bag podcasten står Center for Cirkulær Bioøkonomi ved Aarhus Universitet (CBIO) og Energibyen Skive i Skive Kommune Danmark. Sammen med primært svenske partnere er de en del af EU-projektet Green Valleys 2,0, som er finansieret af Interreg ØKS.