En mycket givande seminariedag om hållbara biomaterial för textil och andra applikationer arrangerades den 4 september av Gröna Möten-Agroväst på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Deltagarna fick ta del av nya forskningsresultat och insikter om samarbetet mellan Sverige och Danmark. Särskilt fokus låg på utmaningar och möjligheter kring användningen av fiberkaka, en restprodukt från grön bioraffinering av gräs och klöver, som kan användas inom textil- och biomaterialindustrin.

Under dagen hade vi två facilitatorer: Gröna Möten Oskar Reineling, Agroväst och facilitator Göran Berndes, Chalmers.

Projektledare för Green Valleys, Agnes Falkenberg-Brolin var också på plats.

Göran Berends, Oskare Reineling, Agnes Falkenberg-Brolin | Green Valleys

Sammanfattning från dagen

  • Dagen inleddes med Astrid Burhöi, regionutvecklare från Västra Götalandsregionens brysselkontor som presenterade hållbar omställning inom textilindustrin inom regionen och EU, följt av Morten Ambye Jensen från Aarhus universitet som pratade om hur gräsfibrer kan koppla samman livsmedel och biomaterial.
  • Diana Bernin från Chalmers tog upp möjligheter och utmaningar med fibrer från bioraffinaderier. Julia Ronkainen från Wargön Innovation diskuterade hur biprodukter kan förädlas till kommersiella material, medan Carina Gunnarsson från RISE utvärderade storskaliga gräsbioraffinaderier och pressrester.
  • Christel Cederberg och Göran Berndes avslutade med att diskutera potentialen för koppling mellan livsmedel och biomaterial i Sverige. Dagen avslutades med paneldiskussion och lunch.

“-Wow, vilket seminarium vi fick till! Det är så värdefullt att ses och utbyta kunskap. Jag njuter av detta gränsöverskridande arbete mellan agrikultur och materialindustrin.

-Uppbyggnaden av gröna bioraffinaderier är så spännande, särskilt med tanke på potentialen till så övertygande positiva systemeffekter!”

Julia Ronkainen, Project Manager at Wargön Innovation

Julia Ronkainen - Wargön Innovation | Green Valleys

Seminariet, som Agroväst Gröna Möten koordinerade var ett samarrangemang mellan Green Valleys 2.0, Västra Götalandsregionen, RISE, Wargön Innovation och Chalmers, bjöd på värdefulla kunskapsutbyten. Ett stort tack riktades till föreläsarna för deras inspirerande presentationer och nya perspektiv.